dijous, 20 de juny del 2013

Testimoni de Tsering Woeser

Amb el pretext d'un viatge que periodistes estrangers han de fer a Lhasa entre els dies 6 i 13 de juliol, el govern xinès ha tornat a posar l'escriptora i activista Tsering Woeser* sota arrest domiciliari, juntament amb el seu marit Wang Lixiong. Ha donat el seu testimoni sobre aquests fets en una entrada escrita al seu bloc, així com l'explicació que un amic seu ha escrit en anglès. També s'hi poden trobar unes quantes fotografies fetes per la mateixa Woeser, les quals il·lustren molt bé la situació en la qual es troba.

Heus ací el testimoni de Woeser, traduït al català:
No és agradable tornar a parlar d'arrest domiciliari.
Només perquè vosaltres [el govern xinès] voleu permetre a les autoritats que organitzin una sèrie d'entrevistes de grup amb periodistes estrangers a Lhasa (sembla el mateix espectacle de cada any), i perquè els periodistes havien començat els preparatius, incloent-hi una entrevista amb mi, ens heu posat al meu marit i a mi sota arrest domiciliari per l'"escàndol" que s'ha format (sembla que els periodistes estrangers només han de veure la imatge de tibetans feliços vivint feliçment les seves vides). És evident que les autoritats tibetanes tenen por que se sàpiga la veritat.

I aquesta és la visió general escrita en anglès per un amic de l'escriptora:
Un altre cop, com si seguissin una rutina lamentablement regular, Tsering Woeser i Wang Lixiong han tornat a ser posats sota arrest domiciliari.
Aquesta vegada ho han fet per esbiaixar les informacions que sorgiran arran d'un viatge a Lhasa que ha estat organitzat per als periodistes estrangers a la Xina.
Woeser ja s'ha reunit amb alguns dels periodistes i les autoritats semblen amoïnades perquè les seves opinions puguin contradir la imatge de color de rosa que volen presentar mitjançant un itinerari aprovat i els encontres pactats per projectar una imatge de tibetans feliços vivint feliçment les seves vides. 
Està previst que el grup viatgi a Lhasa el 6 de juliol i que romangui al Tibet fins al dia 13. També està previst un viatge per a diplomàtics estrangers, possiblement a finals de juny.
Woeser ha tuitejat que, aquesta vegada, els passos de les autoritats han estat més ostentosos que mai.
En la tarda del 19 de juny, set o vuit policies i membres del personal de Seguretat de l'Estat els van envoltar.
Els van agafar al carrer Cuwei del districte Haidan i van ser portats fins a casa seva a Tongzhou, a l'est del Gran Pequín.
La policia els va portar en el seu propi cotxe, mentre un vehicle del personal de Seguretat de l'Estat els seguia.
No se'ls va permetre de fer cap aturada, ni tan sols per aconseguir alguna cosa per menjar. Després, policies vestits de paisà es van col·locar al voltant de l'edifici, mentre dos més vigilaven permanentment l'ascensor. 
De moment sembla que l'arrest durarà fins el 25 de juny, potser més.
Malgrat els sentiments optimistes que el canvi de lideratge a la Xina ha suscitat a Dharamsala [la seu del govern tibetà a l'exili], sembla que el govern sembla tan determinat com abans a sufocar qualsevol informació sobre el Tibet que vagi en contra del missatge que el govern intenta transmetre'n al respecte.
Tsering Woeser representa una de les escasses veus dissidents sobre el Tibet que roman accessible, i les autoritats la volen fer inaccessible.

*Tsering Woeser (Lhasa, 1966) és una escriptora, poetessa i activista tibetana. Mentre treballava per a una publicació patrocinada pel Partit Comunista Xinès va publicar una sèrie d'escrits per denunciar la situació que travessa el Tibet, per la qual cosa va ser acomiadada. Actualment viu a Pequín amb el seu marit Wang Lixiong, i és freqüentment posada sota arrest domiciliari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada